Flyttetips - Slik gjennomfører du flyttingen - Flytteguiden.no
Spørsmål rundt flyttebyrå og koronavirus? Les mer

Compare Listings

En av faktorene som gjør at flytting kan være stressende, er at det er mye som skal huskes til ulike tidspunkter. Flytteguiden ønsker å hjelpe deg med flyttetips i hvert steg på veien, og har laget sjekklister for de ulike periodene i prosessen. Så slipper den som står midt i flyttestresset å vri hjernen for å huske på alt.

flyttetips

Ditt flyttebyrå

1) Snakk med et pålitelig flyttebyrå som, bortsett fra å ta den fysiske delen av å flytte, også vil kunne gi råd om pakking og logistikk. Diskuter og forklar ditt ønske og få et estimat eller tilbud. Bestill riktig type flyttebil, (flyttebilkalkulator, klikk her)

Pakk riktig!

2) Få en forsyning med sterke, pålitelige flytteeskeresker. De som leveres av flyttebyråer er designet for å forhindre skade. Det er best å unngå resirkulert eller brukt pakkemmaterialer – de kan åpne seg i et ubeleilig øyeblikk eller ødeleggele tingene! (Hvor mye pakkematerialer trenger du? Klikk her)

Skifte adresse


3) Husk å endre adressen din med som strøm, gass, tv, telefon osv. Målere må leses eller avtales, så sørg for å gi tilstrekkelig tid. Regninger som forfaller til det gamle hjemmet må betales. Husk å endre hjemmeforsikringen, slik at du får forsikret alt på ditt nye bosted.

Lag ei liste


4) Med så mange ting å huske, som mange folk og bedrifter å kontakte – leveranser, barnehage og skole for barn og så videre, kommer listen til sin gode. Hvis det gamle huset er til salgs eller skal overleveres til et utleiefirma, må du sannsynligvis organisere rengjøringen – eller leie inn et vaskebyrå selv. Å holde en liste og krysse av ting når hver enkelt er ferdig, vil forsikre deg om fremgang – og gi deg en følelse av kontroll.

Transport


5) Reising mellom de to hjemmene bør vurderes. Hvis langdistanse er involvert, er det viktig å bruke egen bil. Slik at du kan konsentrere deg om selve flyttingen med andre praktiske ting som kommer rundt det.

Kjøkkenutstyr


6) Kjøkken er ofte det minst enkle området i hjemmet, med kjøkkenredskaper og apparater i forskjellige former. Innholdet må pakkes best først (bortsett fra nødvendigheter på selve flyttedagen). Hold det nødvendige minimum tilgjengelig for å spise og drikke – og når du ankommer ditt nye hjem. Før du flytter, må du spise så mye mat som mulig, spesielt dagligvarer.

De små


7) Hvis du flytter med barn, må du holde sammen klær, matboks, flasker og noen få leker for å underholde dem en stund. Ta godt vare på kjæledyr også – vurder tjenestene til en dyrepasser så vel som en barnevakt eller barnepass.

Ergonomi


8) En godt organisert tilnærming innebærer ikke ‘clean as you go’ – dette er ikke effektivt. Mange opplever at det å gjøre innpakking og flytting og deretter rengjøring til slutt for å unngå repetisjon, å gå på våte gulv og spre nytt smuss. Også, hvorfor ikke få noen til å hjelpe, hvis mulig? Dette minimerer ekstra arbeid etter en slitsom dag med flytting. Snakk med flyttebyrået.

Merk flytteeskene synlig


9) Esker skal merkes med rommet der de skal til, helst med en oppsummering av innholdet også. Hvis du har tid, merker du boksene to (eller flere) på motsatte sider, slik at innholdsfortegnelsen er synlig med et øyeblikk, uten at du trenger å snu dem. En stor markør / tusj kan brukes og til og med klistremerker eller fargekoder etter rom. Hva, når og hvor 10) Tinger som brukes sjelden kan pakkes først og lastes i varebilen først – på denne måten pakkes de ut sist. Verdisaker og antikviteter eller skjøre gjenstander bør ha spesiell behandling – i en mindre flyttebil på flyttedagen hvis mulig eller for eksempel en vanlig bil eller en liten varebil, helst ikke i selve flyttebilen. Reserver et trygt hjørne i det nye hjemmet for å holde disse tingene trygt.

Inviter en venn?


10) Det er tydeligvis best å ikke pålegge venner. Ikke desto mindre, hvis du føler at det passer i vennskapet, kan du alltid vurdere å gjøre det ‘store flytteoppdraget’ til en type spesiell begivenhet. Kanskje en rekke venner kan bli invitert til å hjelpe i en time eller to, mot noe å spise og noen få drinker – spesielt etterpå. Organiser litt pizza og øl så ordner det seg!

Reisebaggasje


11) På flyttedagen trenger du en boks eller pose med kopper, krus, kjøkkenutstyr og tallerkener sammen med rengjøring og baderomsartikler og kanskje litt skift av klær. Disse tingene kan legges i en koffert for enkelhets skyld og lett tilgjengelig på den aktuelle flyttedagen,for å ha alt nærheten.

Prioriteringer


12) Det er viktigere å sjekke at du har førerkort og lommeboken eller vesken din, samt nøklene til det nye hjemmet. Etter at du er flyttet, vil du være sliten, ganske forståelig, så sørg for at soveromsartikler og toalettsaker kan pakkes ut først for å friske opp og hvile senere. Prioritet nummer to følger dette nøye – kjøkkenartiklene vi nevnte tidligere!

Veldedighetsesker?


13) Når vi pakker ut, merker vi noen ganger overskudd med tinger som vi sannsynligvis aldri kommer til å bruke. Selv om sorteringen best gjøres på pakkestadiet, unnslipper du ofte en eller to (eller enda flere!) tinger før du kommer til å pakke ut. Hvis du merker overskudd eller ubrukte gjenstander, kan du oppbevare en boks med gjenstander som er øremerket for fremtidig bruk og sette de i boden eller i garasjen. Ofte ender det imidlertid med at slike esker blir lagret nesten på ubestemt tid! Det er av denne grunn at mange mennesker bestemmer seg for å gi slike ting til en fortjent sak eller veldedighet.

Gi nok tid …


14) Tillat ekstra tid i tillegg til klargjøring, pakking, flytting, reise til nytt sted og deretter innflytting og utpakking av det viktigste. Tiden ser vanligvis ut til å fly forbi når vi er opptatt, og det bør derfor planlegges en ekstra margin. Mer hast, mindre fart! Det er best å ikke prøve å innføre overambisiøse og urealistiske tidsfrister, da dette kan føre til frustrasjon og unødvendige komplikasjoner, spesielt hvis det oppstår uhell eller uventede tinger. Hvis du er på utkikk etter et pålitelig, etablert flyttebyrå med et profesjonelle flyttefolk som vet hvordan du får flyttingen din til, nøye og effektivt, kan du publisere flytteoppdrag hos Flytteguiden. Vi hjelper deg gjerne med råd og veiledning for flytting uten noen forpliktelser.


Sjekk når du kan flytte ut og inn

En flyttedag tar tid, og det kan være du må ta deg fri fra jobb, eller unngå å legge planer. Sjekk når du må være ute av den gamle boligen, og når du kan flytte inn i den nye, så vet du dersom du må planlegge litt ekstra.

Søke om fri fra jobb

Dersom du skal flytte på en arbeidsdag er det lurt å be om fri så fort du vet når du skal flytte. Sjekk med arbeidsgiver om du kan få velferdspermisjon på flyttedagen.

Søke om bytte av barnehage/skole

Har du barn som går på skole eller i barnehage kan det hende de må bytte, eller at du må søke for at de skal beholde plassen de har i dag. Det er viktig å være ute i god tid, og sjekke frister for å søke. Informasjon om frister finnes ofte på kommunens nettside.

Sjekk hva som er inkludert

Sjekk om det er noen goder som er inkludert i leien i ditt nye hjem. Kanskje er det noen abonnementer du kan si opp.

Sjekke oppsigelsestid på abonnementer

Veldig mange har en måneds oppsigelsestid. Dersom det er abonnementer du ikke skal ta med deg til det nye hjemmet bør du vite når du må si opp for å unngå unødvendige utgifter.

En måned før du flytter

Kanskje føles det fortsatt lenge til du skal flytte, men tiden kan plutselig rase av gårde. Denne huskelista bør du finne frem litt før det er en måned igjen, slik at du rekker å gjennomføre og krysse av punktene.

Si opp/endre abonnementer

Ofte er det 1 måneds oppsigelsestid på abonnementer. Si opp eller overfør abonnementer til ny adresse, eller til de som skal ta over din nåværende adresse.

Begynn å selge/gi bort/kaste

Det er både tidkrevende og unødvendig å ta med møbler, klær og ting du ikke ønsker å beholde til ditt nye hjem. Det kan fort ta litt tid å få solgt unna og sortert alt, så det er lurt å starte med dette allerede før du begynner å pakke.

Begynn å pakke

Når bør du starte å pakke ned flyttelasset? Det kan ta lang tid å pakke ned boligen. For å spare deg selv for stress når det nærmer seg, kan det være en idé å begynne allerede en måned før å pakke ned ting du ikke trenger før du flytter. Jo mer du får unna i starten, jo mindre er det å gjøre når det tilspisser seg.

Sjekk forsikringer

Har du innboforsikring eller annet du behøver å endre adresse på, oppdatere informasjon eller annet? Få oversikt i god tid før du flytter.

To uker før du flytter

Når det er to uker igjen er det på tide å få fart på sakene, slik at du slipper å stresse unødvendig de siste dagene før du flytter. Få unna et par ting du kan gjøre allerede nå.

Få flyttehjelp

Dersom du ikke har gjort det enda er det på tide å se seg om for hjelp på flyttedagen. Hvordan fikser du flyttehjelp? Det er flere måte å gjøre dette på. Du kan for eksempel få hjelp av venner, familie eller leie inn profesjonelle.

Transport

Det er lurt å bestille transport i god tid før du skal flytte,spesielt dersom du flytter på en populær flyttedag. Begynn å se etter flyttebil, flyttebyrå eller henger. Et tips dersom du skal leie minilager er å høre om du kan låne henger gratis, eller be om hjelp til å finne en godt flyttebyrå.

Bestille minilager

Dersom du trenger oppbevaring under flyttingen er det lurt å reservere minilageret litt i forkant, slik at du vet at det er ledig plass. Er du usikker på hvor mye plass du vil trenge er det anbefalt å kontakte lagerleverandøren. De har gjerne mye erfaring med å beregne basert på det du skal lagre.

Har du kjøpt inn pakkemateriell?

Hvis ikke er det på tide. Å pakke ned et helt hjem kan fort ta litt tid, og du trenger noe å pakke i. Finn pakkemateriell av kvalitet

Tenk på flyttevasken

Skal du vaske ut selv, eller bestille vaskehjelp til å ta flyttevasken? Kanskje behøver du å hente inn litt ekstra hjelp fra venner og familie? Avtal eller bestill slik at du vet at de har ledig tid.

Melde flytting

Du melder flytting til skatteetaten, og kan bestille ettersending hos posten. Dette er mulig å gjøre 14 dager før du skal flytte.

Hva bør du gjøre uken før du flytter?

Nå har du kanskje begynt å kjenne på stresset, men forhåpentligvis har du fått gjort unna mye av de viktigste tingene. Enn så lenge er det et par ting som gjenstår på vår liste, før du forhåpentligvis er klar for det nye som venter, om det er et nytt hjem, en reise, eller kanskje noe helt annet.

Pakke siste rest av flyttelasset

Husk å pakke en koffert med det du behøver den første natten, så slipper du å lete gjennom hele flyttelasset for å finne sokker og tannbørste. Her er en liste over ting du kan komme til å trenge, det er fort gjort å glemme noe. Se også vår flytteskole for mange nyttige tips til pakking, flyttemateriell og mer.

Har du alt du behøver til flyttevasken?

Dersom du skal vaske selv trenger du nok en del utstyr for at alt skal bli skinnende rent for de nye beboerne. De siste dagene før flyttingen blir nok hektiske, så det er lurt å få oversikt og handle inn alt du behøver litt tidligere i uken.

Meld flytting

Når du melder flytting tar det ca. 5 dager før endringen trer i kraft. Har du ikke endret adresse enda er det derfor lurt å gjøre det en uke før flyttingen, så får du posten din til den nye adressen.

Hva bør du gjøre dagen før du flytter?

Dagen er her snart, og forhåpentligvis har du rukket å gjøre deg ferdig med all pakking, og alle andre ting som følger i en flytteprosess. Kryss av disse siste stegene for at flyttedagen skal gå så smertefritt som mulig.

Har du nøkler

Sjekk at du har alle nøkler og eventuelt annet som skal leveres tilbake. Hvis du mangler noe bør du helst finne det før du sender flyttelasset avgårde. Husk å ta av nøkler du skal ha med deg videre.

Sjekk hvor du har adgangskoden

Har du leid et minilager slik at du får vasket ut av den gamle boligen eller pusset opp i den nye uten at møblene er i veien, bør du sjekke hvor du har adgangskoden. Jo mer du har klart dagen før det braker løs, jo bedre.

Parkering

Sjekk at du har et sted å parkere flyttebilen/hengeren som ikke er så langt unna inngangen. Du kan fort bruke mye tid på å lete dersom du ikke har tenkt gjennom et par alternativer på forhånd.

Bekreft tidspunkt

Ring eventuelle venner og familie som skal hjelpe deg på flyttedagen og bekreft når dere skal møtes, så får de også en liten påminnelse.

Hva bør du gjøre etter du har vasket ut?

Når du har skrubbet hver krik og krok i leiligheten, er det deilig at det ikke er mye igjen som skal gjøres. Kryss av de siste punktene, så er du straks klar for å legge det gamle hjemmet bak deg, og flytte inn i et nytt.

Ta av nøkler

Før du leverer nøklene fra deg må du huske å ta av eventuelle nøkler du skal ha med deg videre.

Siste sjekk

Helt til slutt, ta en runde og sjekk at leiligheten er klar for nye beboere. Når det er gjort kan du puste lettet ut, og ta fatt på neste oppgave i det nye hjemmet.

Lykke til med flyttingen!